2012 - SDH Drahov

Hledat
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

2012

Naše činnost

Texty Jan Dvořák, starosta SDH Drahov


PLES SDH DRAHOV 28.1.2012

Již tradičně jsme zahájili kulturní rok Hasičským plesem. Hudbu obstarala osvědčená skupina Globus II z Jindřichova Hradce. I přes tradičně velkou neúčast se ples vydařil, hudba hrála do půl třetí ráno. Za SDH Drahov děkuji všem věrným, kteří nás přišli podpořit. Komu se zadařilo, byl v průběhu večera odměněn některou z cen naší tomboly. Neúčast některých členů hasičského sboru a části obecního zastupitelstva celkem



Masopust 18.2.2012

Masopust, to znamená udržování tradic v obci. V tu chvíli není podstatné, zda tuto akci organizuje obec nebo hasiči, ale že proběhla. Masek se sešlo asi patnáct, ale to neubralo na legraci a dobré náladě. Před jedenáctou hodinou se masky vydaly na každoroční průvod naší vesnicí, ten skončil kolem půl třetí odpoledne.



Dětský karneval 18.2.2012

Na této akci jsme byli mile potěšeni z účasti velkého množství dětí. Balíčky, které jsme měli pro naši drobotinu připravené, byly rozdány v rekordně krátké době a mohlo začít neuvěřitelné dětské rojení, které pomáhala organizovat paní Ptáková. Za to jí patří naše poděkování. Nejvíc si ale děti užily tzv. volnou zábavu, kdy se tancovalo, dovádělo a hlavně lítalo. Myslím, že jak děti, tak i dospělí si vytřásali konfety z vlasů i z oblečení ještě druhý den ráno. I z této akce se fotodokumentace zpracovává. Rád bych poděkoval všem, kteří se na zdárném průběhu odpoledne podíleli, byť jen drobností. Pomáhali jste dobré věci, děkuji.


Porážení suchých stromů 10. března 2012

V sobotu 10. března se konala naše první letošní brigáda. Opět jsme se věnovali porážení přerostlých a suchých stromů a urovnání terénu pro snadnější sečení trávy. Takže padly dva smrky, jeden na návsi u Slámů a druhý vedle bývalého obchodu. K tomu nám starostka připomněla ještě překážející túje a hned byla práce skoro na celý den. V parku u hasičské pergoly jme byli nuceni porazit poslední jabloň, která byla z velké části suchá a po poražení jsme zjistili, že i vyhnilá a tím pádem nebezpečná. Úklidem parčíku před bývalým obchodem jsme brigádu v půl druhé ukončili. I zde jsme se věnovali hlavně terénním úpravám pro lepší dostupnost při sečení. Posezení naší v hospůdce končilo v pozdních nočních hodinách.



Terénní úpravy obecních pozemků

V pořadí druhou brigádu letošního roku jsme věnovali terénním úpravám na návsi a kolem „Židova“ kříže u cesty na Zlukov. Při zahájení v 9 hodin ráno se sešlo 15 členů sboru, do třetí hodiny odpoledne nás zůstalo pouze pět. Jak na návsi, tak i u zmíněného kříže nám velmi pomohla zapůjčená technika, bez které by tolik práce v jednom dni nešlo zvládnout. Na návsi jsme rozebrali betonový chodník, terén jsme začistili kvůli používání traktůrku na sečení. Mnohem víc práce nás čekalo u kříže, kde bylo potřeba snížit okolní terén, navézt na něj čerstvou zeminu a zarovnat. Všechno se podřizuje tomu, aby sekání trávy a údržba obecních pozemků byla co nejjednodušší. Den jsme zakončili opékáním buřtíků s drahovskou omladinou.

Největší poděkování zaslouží Pavel Novák (Babčík) za práci s bagrem. Použitá technika: traktor + vlek (Judža + Pístík), tarktorbagr Volvo (Babčík + Autodoprava Zdeněk Novák)

Členům za odvedenou práci děkuji.




Klubovna SDH Drahov

Pár fotkami necháváme nahlédnout do naší nové klubovny, kterou zafinancovala
a nechala vybudovat obec Drahov. Klubovna se nachází v podkroví areálu
obecního obchodu a hasičské zbrojnice. Vedlejší parčík s pergolou je také v
užívání drahovských hasičů. Klubovnu je potřeba zařídit pro potřeby jak mladých, tak i starších členů. Touto cestou bych chtěl za všechny hasiče poděkovat obecnímu úřadu i drahovské firmě Pokrývačství a Autodoprava Zdeněk
Novák, která celou obecní myšlenku zrealizovala.




Sběr železného šrotu a komunálního odpadu 21.dubna 2012

Ani letos nás neminula tato pravidelná akce pro obyvatele naší vesnice. Pravdou je, že železného šrotu moc nebylo, ale toho komunálního byla přecpaná korba čtyřnápravového Volva. Na brigádu se sešel pěkný počet šestnácti členů, takže za dvě hodiny byla naše ves úplně uklizená. Zbytek odpoledne jsme strávili v našem parku a pod přilehlou pergolou. Smlsli jsme si na masíčku opečeném na ohni a nějakém pivečku. Na brigádu byla použita technika nákladní automobil Volvo (Pístík) a traktor s vlekem (Tuli). Za zapůjčenou techniku oběma podnikatelům děkuji. Foto je k dispozici.



Stavění máje 30. dubna 2012

Poslední pondělí v měsíci dubnu jsme nezapomněli na každoroční stavění máje. Máj byla už pár dní poražená a připravená na ozdobení, což odpoledne zvládly naše děti.V podvečer nám pomohl Zdeněk Novák s Tatrou máj na připravené místo postavit. Pak už nic nebránilo tomu, abychom se postarali o hlídání máje až do prvního květnového rána. Některým jedincům se to opravdu podařilo.


Hasičská soutěž 26. 5. 2012

První kolo soutěže v požárním sportu se letos konalo 26. května 2012 v Žíšově. Počasí konečně soutěži přálo a tak po dvou deštivých letech proběhlo v tomto směru vše bez problémů. Náš sbor reprezentovalo jedno soutěžní družstvo do 35-ti let. Letošní složení družstva bylo velmi podobné loňskému: strojník Tuli, savice Gabo a Zip, koš Judža, rozdělovač Racoch, prvý proud Mumu, druhý proud Kniha. Útok se nám i přes minimum tréninku celkem povedl, byli jsme v něm desátí. Štafeta na 100 metrů se nám znovu moc nevydařila a v ní jsme byli dvanáctí, takže celkové desáté místo musíme brát jako realitu. Štafetu běželi: Tuli, Mumu, Zip a Kniha. Podle loňska jsme si tedy o jedno místo polepšili.



Dětské odpoledne 23. června 2012

Sobotní odpoledne jsme tentokrát věnovali hrám s dětmi v parku a pod hasičskou pergolou. Byla možnost skládat puzzle, shodit míčkem pyramidu z kelímků, stavět komín z kostek, trefit míčky na připravený cíl, nosit syrové vajíčko na lžíci a nebo hodit kroužkem na kolík. Nejvíce ovšem zaujal běh s hasičskou hadicí na čas, který si vyzkoušeli i někteří rodiče. Za splněné úkoly děti dostaly sladkou odměnu. V podvečer jsme si všichni opekli buřtíky.



Drahovská pouť 2012

Letošní pouť se počasím vydařila tak, až bylo chvílemi nesnesitelné vedro a bylo potřeba dodržovat pravidelný pitný režim : Po třech letech se před hospodou k radosti všech dětí, ale i dospělých, objevily pouťové atrakce - střelnice, houpačky a autodrom.
V pátek večer se konala pouťová zábava, na které moc hezky zahrála Malá Řečická kapela. Návštěvnost bohužel zůstala silně za očekáváním.
Pouť pokračovala v neděli odpoledním porážením máje. Tu v dražbě koupil Franta Petráš.
V podvečer nám k poslechu i k tanci zahrála Řečická čtyřka s kapelníkem panem Lukáškem.



25. srpna 2012 brigáda - rybníček

Poslední srpnovou sobotu jsme věnovali odpouštění obecního rybníčku. Ten se měl začátkem září odbahnit a upravit hráze z původního tvaru obdélník na tvar ovál. Nejprve bylo potřeba vytrhat a odbagrovat živý plot z horní části rybníčku, přitom jsme vyčistili oba jeho přítoky. Zároveň s tím jsme odřezali stávající drátěný plot po celém jeho obvodu. Nakonec jsme opatrně otevřeli spodní část hráze a celý rybníček pomalu vypustili. Jen pro zajímavost návesák byl prázdný ještě téhož večera. Tak bylo všechno připraveno pro další práci, kterou zvládla fa Chališ Tábor. K brigádě jsme využili techniku: traktor + vlek, traktorbagr Volvo, rozbrusy, lopaty a krumpáče.




Úklid listí 10.11.2012

Dva traktůrky na sečení trávy a traktor s vozem byly největšími pomocníky při naší sobotní brigádě (10.listopadu) na úklid naší obce před zimou. I hrábě byly samozřejmě nutností, ale traktůrky se vyplatily. Dík si zaslouží drahovští junioři a juniorky, kteří s námi poctivě hrabali. V rámci této akce jsme také vyčistili kanalizační žlab pod silnicí na návsi. Při tom nám pomohla hasičská stříkačka, kterou jsme poté před zimou zkontrolovali a zazimovali. Dál bylo potřeba vyčistit okapové žlaby na hasičské pergole, na čekárně i na školní stodůlce. Den skončil posezením u nějaké dobroty a zlatavého moku v místní hospůdce.




Lampiónový průvod sobota 17. listopadu

Už čtvrtý rok po sobě jsme se i s dětmi sešli na akci lampionový průvod. Počasí nás ani letos nenechalo ve štychu, a i proto si děti procházku naší vesničkou s lampiony opět dostatečně užily. Po páté hodině večerní Drahov prosvítilo 28 lampionů! Po procházce na všechny čekala teplá hospůdka s čajíčkem a nějakou sladkostí. Tohle jsou chvíle, kdy jsem si jistý, že jakákoli investice do naší drobotiny se tisíckrát vyplácí. No a o tom, že jsme dobrá parta tátů a kamarádů, už ani nemluvím.




Výroční valná hromada SDH v Drahově

sobota 14. prosince 2012 v místním pohostinství

Program
1. Zahájení
2. Přivítání přítomných členů, členů zastupitelstva obce a hosta z okrsku SDH
3. Čtení zápisu z valné hromady 2011
4. Zpráva pokladníka a zpráva revizorů
5. Volba delegátů na valnou hromadu okrsku ve Veselí
6. Zpráva o činnosti za rok 2012
7. Informace od zástupce okrsku
8. Diskuse, poděkování, závěr



 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky